Řetěz - kam se podíváš

11. 03. 2013 13:30:00
Všimla jsem si, že pokud je na jednom místě víc lidí a jeden si zakašle, tak za chvíli se ozvou i další kašlalové, pěkně v řádce za sebou jako očka na řetízku. Možná na tom, co kdysi háčkoval můj bratr jako kratochvíli, když se doma léčil z neštovic a už samou nudou nevěděl, co by ještě mohl dělat. Nakonec dostal vypáranej svetr, háček a za 14 dnů nemoci vytvořit řetízkové giga klubko co se nevešlo už ani do dveří. A jako trest za můj posměch, pěkně zákeřným skluzem po očku řetízku, tenkrát neštovice přeskočily ke mně – z příšerné nudy jsem si půjčila háček a vrhla se na tvorbu ďábelského vejce.

Včera se v tramvaji taky pěkně lavinově kašlalo,jen jeden pán kašel vynechal, ale zato zííííval s nezakrytou pusou jako rypouš sloní - čímž v podstatě spustil další řetězovou reakci ... a já si na to zívání sedla a přemýšlela jsem o řetězech a řetízcích a naskočilo mi plno vzpomínek.

Papírové řetězy z barevných ublemcaných papírů pro výzdobu školkové třídy. A děda vystřihující papírový řetěz panáčků co se drží za ruce.

Řetízek u dveří s krásným ozdobným kováním. A taky film, kdy jsem ztratila veškeré iluze o zabezpečení dveří na řetízek, protože netrvalo ani vteřinu, jakýmsi speciálním zahnutým udělátkem bylo odřetízkováno a hlavní hrdina měl dveře dokořán.

Vzpomněla jsem si i na naolejované řetězy našich dětských kol, na ten zvláštní pocit, když se mi do řetězu namotaly tepláky, což kolo na místě zastavilo a mě setrvačnost katapultovala přes řidítka. Ovšem zatížená oděvem v řetězu jsem si jen zarazila řidítka do břicha a přepadla do strany i s kolem stále na mně tvrdošíjně ulpívajícím. Musela jsem si tepláky sundat, protože z řetězu jsem je nemohla vyškubnout. Od téhle příhody – pokud bylo nutné si tepláky na kolo brát – jsme si je vykasávali nad kolena, čímž jsme si pro změnu způsobovali nesmyvatelné otisky řetězu na celých lýtkách a sem tam i fešáckou odřeninu kotníku.

Taky jsem skoro ucítila nejhorší kocovinu, co jsem si kdy uhnala a pak ráno nasedla na kolo a ujela mnoho kilometrů, než mi na pobřežní promenádě konečně spadnul řetěz a já se sesunula vyčerpaně vedle kola. Najednou z protisměru přijíždí fešák v upnutém dresu, zastavuje, hledí na kolo, na mě - špinavou od řetězu víc než kdysi v dětství - a pak uštěkne, jestli nemám imbus na půjčení ... no nemám frajere, ale jestli rychle neodfičíš mohla bych ti pozvracet polobotky...

Vrátit řetěz na kolo až takový problém nikdy nebyl, ale jednou jsem se připletla do soutěže při nasazování sněžných řetězů na kolo náklaďáku ... nikdo z našeho tandemu hujerovců to neuměl a nechápal, ale protože tam byl příjemný pán z firmy od těch řetězů, tak nám radil a radil, až to nakonec sám všechno nasadil, čímž nás nechal zvítězit a ještě udělal parádní předváděcí reklamu oceněnou mohutným potleskem.

Řetězy černají, reznou a trhají se. Když se řekne řetěz ještě mě rychle napadne - čerti, peklo, závory, zákazy, zábradlí, pomníčky, chodníčky ve Slovenském ráji, přístavy a poutě. A taky to, že na konci řetězu může být koule na noze nebo naopak kotva držící na správném místě – záleží na tom, kdo stojí na druhé straně a ke komu a kam se chcete zrovna připoutat.

Autor: Zdenka Bellingerová | pondělí 11.3.2013 13:30 | karma článku: 8.17 | přečteno: 483x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 579 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1264
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...